Populaire berichten

zaterdag 22 januari 2011

De plaag van de torrents.

En nu de plaag van de torrents. Een torrent is een al dan niet illegale download (dat hangt af van het copyright) die ergens op een anonieme server staat. Dat wat de technische kant betreft. Je kunt bijna alles gratis downloaden. Laten we dus de proef op de som nemen en kiezen we Harry Potter. Als we Harry Potter torrent googlen, krijgen we meteen de eerste zeven boeken in de Engelse versie op een schaaltje aangeboden. Lukt het ook met de Nederlandse vertaling? Ja hoor, Harry Potter en de Relieken van de Dood in pdf-formaat, wat verder gevolgd door De Steen der Wijzen en De Halfbloed Prins, en dat alleen al op de eerste schermpagina! Dus met wat oefening kun je gratis de Potter-serie op je e-reader lezen. JK Rowling zal daar natuurlijk niet happy mee zijn, maar kom, ze moet niet klagen als het om gemist schrijfloon gaat.
Het is natuurlijk erger als een auteur de royalty dringend nodig heeft. Maar aan de andere kant is de kans groot dat die auteur onopgemerkt door het leven gaat, en dus toch niet gedownload wordt.
Is het illegaal downloaden een plaag? Ik ben daar niet zo zeker van. Ik zou bijvoorbeeld geen muziek of film kopen die mij niet genoeg interesseert, maar ik wil er wel eens naar luisteren of kijken. Hoe dan ook is er geen opbrengst verloren gegaan voor de auteur en het economische circuit. Integendeel kan het downloaden voor de auteur betekenen dat hij opgemerkt is geworden en interessant is bevonden. De torrents maken het mogelijk dat hij een schaar volgers krijgt. De kans bestaat dat de lezer de volgende keer het boek koopt. De torrent is dus tegelijk een goedkope publiciteitsmachine.
Nu komen we bijna onvermijdelijk aan het DRM-probleem. DRM staat voor digital rights management. Het is een technologische manier om illegaal kopiëren tegen te gaan. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kan bijvoorbeeld een uitgever slechts een beperkt aantal afdrukken of kopieën toestaan.
Ik vind dit geen goede ontwikkeling. Het maakt het downloaden onnodig ingewikkeld, verduurt de verkoopprijs en DRM kan met enige trucs gemakkelijk omzeild worden. Het is een maat voor niets. Bovendien ben je afhankelijk van het beperkte aanbod van de uitgever en zelfs de keus van de e-reader.
E-boeken zijn nu eenmaal geen echte boeken. Het zijn digitale producten die over het internet verspreid worden. En het internet is nu niet bepaald de aangewezen plaats om beveiligd materiaal te verkopen.
Ik heb een voorstel aan de uitgevers: biedt de e-boeken gratis aan, vergezeld van een kortingbon om de papieren versie te kopen.
En als er geen papieren versie van bestaat, dan is het boek mogelijk niet goed genoeg om zelfs gratis te downloaden. Het is dan waarschijnlijk het product van een nepuitgever, die een goedkoop medium heeft gevonden om zijn droom te realiseren. Hij hoeft enkel een website te maken en dan maar afwachten of die succes heeft. Meestal zijn zijn auteurs schrijvers die er niet in slagen in het echte circuit overeind te blijven, en spelen ijdelheid en gebrek aan zelfkennis een grote rol.
Voor de aankomende auteur deze goede raad: blijf uit de buurt van digitale uitgevers die ook geen papieren boeken uitgeven. Ze zijn niet opgenomen in het conventionele circuit, hebben geen uitgeverslicentie, doen niet aan promotie en houden geen contact met hun schrijvers. En om het wettelijke depot en het ISBN bekommeren ze zich ook niet. Je bent enkel je auteursrecht voor een bepaalde periode kwijt.
https://sites.google.com/site/vlaamseverhalen/